Додати в закладки Підписатися на RSS
Регистрация
972
0
09-21-2022, 12:51

Жінки в Ірані обрізають волосся та спалюють хіджаби (ВІДЕО)

Жінки в Ірані обрізають волосся та спалюють хіджаби (ВІДЕО)
Смерть дівчини через неправильне носіння хіджабу призвела до протестів в Ірані, які не вщухають уже кілька днів.

Про це у вівторок, 20 вересня, повідомляє IranWire.

Видання розповідає, що 22-річна Махса Аміні приїхала до Тегерану з іранського Курдистану, щоб відвідати родичів. 13 вересня, коли дівчина разом із братом Кіарашем виходила з метро, ​​її за "неправильне" носіння хіджабу затримала поліція моралі. Брату пообіцяли, що Махсу відпустять після "перевиховання", але Кіараш вирішив не залишати сестру і вирушив у поліцейську дільницю за нею. Там він побачив кілька десятків родичів таких самих затриманих дівчат. Вони почали стукати у двері поліцейської дільниці, але їх розігнали палицями. Пізніше звідти почали вибігати жінки, кричачи, що когось убили.

Як з'ясувалося, від рук поліцейських постраждала Аміні. Її доправили до лікарні із травмою голови. Дівчина померла у медзакладі. Лікарі, опитані виданням IranWire, яке стежило за тим, що відбувається з дівчиною, припустили, що вона мала перелом основи черепа, який можна отримати через сильний удар по голові.

Її смерть сколихнула країну. Після повідомлення про смерть у лікарні почали збиратися люди, які протестували не лише проти поліцейського насильства, а й проти можливості затримання жінок за "неправильний" зовнішній вигляд.

У рідному місті Аміні – Саккезі – у день похорону, 17 вересня, на акції протесту вийшли сотні людей. Жінки, які прийшли на прощання, на знак солідарності з Махсою знімали хустки.

Протести у країні продовжуються. У деяких містах провінцій Західний Азербайджан та Курдистан оголосили загальний страйк. При цьому сили безпеки жорстоко придушують протести. Вони застосовують проти демонстрантів не лише спецзасоби, а й бойову зброю. Є загиблі та поранені.



За даними правозахисної організації Hengaw, двох людей було вбито, коли сили безпеки відкрили вогонь по протестувальникам у курдському місті Сакез - рідному місті померлої жінки. Ще двоє загинули у місті Дивандаррех, а п'ята людина - у Деголоні. Однак кількість жертв може зрости.

Іранські знаменитості, спортсмени та політики заявили, що смерть Аміні має нарешті стати поворотним моментом, і закликали до закриття поліції моралі.

Читайте також: У Коста-Риці впав у прірву пасажирський автобус, є жертви (ВІДЕО)

Президент Ірану Ебрагім Раїсі віддав розпорядження МВС провести розслідування та з'ясувати причину смерті Аміні. За повідомленнями державних ЗМІ, у неділю він зателефонував до родини дівчини, щоб висловити співчуття.
Коментарi:
Коментувати
Ваш коментар:
Питання:* Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив