Додати в закладки Підписатися на RSS
Регистрация
703
0
11-10-2022, 20:29

Не міг дихати самостійно: у Києві врятували новонародженого (ФОТО)

Спеціалісти Охматдиту провели унікальну отоларингологічну операцію та врятували Іванка, який не міг дихати самостійно.

Історія появи на світ та порятунку маленького українця Івана тісно пов’язана з історією України останніх дев’яти місяців.

Коли почалась війна Вікторія. військовий медик, навіть не знала, що вже декілька тижнів вагітна. Її чоловік — також військовий. Тож зранку 24 лютого кожен вирушив на свій фронт.

Вікторія дізналась про те, стане мамою на початку березня. Вона якраз проводила багато складних операцій з ампутації кінцівок, працювала і вдень, і вночі без вихідних.

Недосипання, тяжка праця та постійний стрес — все це дало ускладнення при перебігу вагітності. Але жінка не могла покинути робоче місце. Вона продовжувала рятувати наших військових. А на сьомому місяці вагітності у неї сталися передчасні пологи.

Новонароджений Іван важив менш як два кілограми та з народження не міг самостійно дихати. Діагноз поставили спеціалісти Охматдиту — вроджена ларингомаляція.

Хлопчик жив завдяки штучній вентиляції легень. Ця вада розвитку гортані характеризується зміною співвідношення розмірів, фізичних властивостей елементів гортані, що призводить до проламування цих структур у просвіт гортані при вдиханні повітря. Дитина через ці проблеми не може самостійно дихати.

«У Іванка відзначався „стридор“, обструкція верхніх дихальних шляхів, порушення вентиляції легень з критичним падінням сатурації. Весь час передчасно народжений хлопчик знаходився на неінвазивній вентиляційній підтримці», — розповідає завідувачка відділення інтенсивного виходжування глибоко недоношених дітей Тетяна Орлова.

Вроджену ваду «м’якої гортані» взялися хірургічно лікувати отоларингологи Охматдиту.

Не міг дихати самостійно: у Києві врятували новонародженого (ФОТО)


Завідувач відділення отоларингології Юрій Молочек пояснив: «Супраглотопластика — оперативне втручання, яке має змінити форму гортані так, щоб гортань не „закляпувалась“ при вдиханні та дитина могла вільно самостійно дихати.



Зараз цю операцію в Україні проводять лише в НДСЛ „Охматдит“ МОЗ України. Такі складні хірургічні втручання на ЛОР-органах можливі завдяки сучасним технологіям, які втілені у нашій лікарні».


Тепер маленький Іван вже дихає вільно самостійно. Він може лежати у мами на руках без дихальної апаратної підтримки.

Читайте також: У Дніпрі 14-річні підлітки врятували життя чоловіку

Кожне врятоване життя та збережене здоров’я — велика перемога мультидисциплінарної команди лікарні, яка працює у НДСЛ «Охматдит».

Коментарi:
Коментувати
Ваш коментар:
Питання:* Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив