Додати в закладки Підписатися на RSS
Регистрация
357
0
05-18-2022, 15:52

Всі подробиці для абітурієнтів вступної кампанії 2022 року

Всі подробиці для абітурієнтів вступної кампанії 2022 року
Незважаючи на війну в Україні, вступна кампанія в країні таки відбудеться, щоправда – з деякими змінами.

Про те, як можна стати студентом першого курсу у 2022 році, повідомляє "crimezone".

Вступ на бакалаврат

У 2022 році, відповідно до Порядку прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році, ключовим для вступу буде Національний мультипредметний тест (НМТ). Він буде проводитися Україні та за кордоном декількома сесіями з липня по серпень. Відбуватиметься тест онлайн, проте лише у спеціально призначених пунктах.

Згідно інформації Міносвіти, для вступу на бакалаврат на місця за кошт бюджету та на контракт для кон’юнктурних спеціальностей враховуватимуть результати НМТ. Для спеціальностей “фізична культура і спорт”, “аудіовізуальне мистецтво та виробництво”, “дизайн” (за спеціалізаціями “графічний дизайн”, “дизайн одягу (взуття)”, “дизайн середовища”, “промисловий дизайн”), “образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація”, “хореографія”, “музичне мистецтво”, “сценічне мистецтво”, “архітектура та містобудування” — результати творчого конкурсу, який рішенням закладу може проводитись у дистанційній формі.

Аби вступити на контракт некон’юнктурних спеціальностей достатньо буде подати лише мотиваційний лист - довільно викладену інформацію про особисту зацікавленість вступника у певній освітній програмі чи спеціальності, його очікування, досягнення у навчанні та інших видах діяльності, власні сильні та слабкі сторони тощо.

Підтвердження участі у НМТ

Національний мультипредметний тест, який складатиметься з трьох блоків (українська мова, математика, історія України), триватиме 120 хвилин (тривалість збільшили на 30 хвилин). Усім зареєстрованим учасникам у травні треба буде підтвердити свою участь у НМТ.

Наприкінці травня запрацює сервіс підтвердження участі в НМТ. Потрібно буде зайти на свою інформаційну сторінку, підтвердити участь у тестуванні та вказати, де саме перебуває особа — в якому місті України чи в якій країні за кордоном. Міносвіти проводить перемовини з низкою європейських країн, які забезпечать місця проходження тестування для українських абітурієнтів. Точний перелік країн теж буде розміщено на сайті.

Вагові коефіцієнти

Цьогоріч для вступу на конкретну спеціальність матимуть значення вагові коефіцієнти. Так, з кожного предмета учасник отримає від 100 до 200 балів, кожен із яких матиме перевагу при вступі на ту чи іншу спеціальність.

“На кожну спеціальність визначено блок, який має найбільшу вагу. Наприклад, для спеціальності “кібербезпека” найбільшим буде ваговий коефіцієнт з математики — 0,5, з української мови — 0,3, а з історії — 0,2. Тож кожен учасник, маючи намір вступати на конкретну спеціальність, зможе розподілити зусилля, працюючи над НМТ відповідно до своїх пріоритетів. Якщо, наприклад, для когось важливий найкращий результат з математики, можна почати тест з неї, щоб мати більше часу для правильного виконання завдань”, — каже заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.



Результати ЗНО минулих років

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) крім результатів НМТ, можна використовувати результати ЗНО 2019 — 2021 років.

“Сертифікат ЗНО, складеного у три попередні роки, можна подавати при вступі за умови, що результат ЗНО та результат відповідного блоку НМТ різняться не більше ніж на 15 балів. Що це означає? До прикладу, особа у 2020-му склала ЗНО з математики на 190 балів, цього року вона пише НМТ і набирає за блок з математики 150 балів — тоді результат ЗНО вона подавати не може. Якщо ж набирає 180, то може подати ЗНО за 2020 рік”,— зазначає Тетяна Вакуленко.

Терміни вступної кампанії

реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 липня;
творчі конкурси відбудуться від 1 до 18 липня (бюджет + контракт), з 9 по 16 серпня (тільки контракт);
подати заяви можна буде від 29 липня до 8 серпня (для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди, творчих конкурсів) і від 8 до 23 серпня (для осіб, які вступають за результатами НМТ, а також творчих конкурсів);

Читайте також: Батьки новонароджених малюків тепер можуть зареєструвати дитину онлайн

оприлюднення рейтингових списків на бюджет відбудеться не пізніше як 29 серпня, а підтвердження бажання навчатись на бюджеті — до 18-ї години 2 вересня.
остаточне зарахування на бюджетні місця відбудеться 5 вересня, на контракт — щонайпізніше 30 вересня.
Коментарi:
Коментувати
Ваш коментар:
Питання:* Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив